Su deposu temizliği son derece profesyonellik gerektiren bir işlemdir. Su deposu temizliğini belirli aralıklarla ve uzman kişilerle birlikte yapmanızı öneririz. Su deposu temizliği; su ile bulaşabilen hastalıklarla mücadeleyi başlatmış oluyoruz. Depolardaki içme ve kullanma sularının mikroorganizmalardan arınmış olması gerekir. Uzun süre temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmamış depolarda balçık, kireç, pas ve bekleyen suyun oluşturduğu tortunun yanında fare ve kedi gibi canlılarında düşüp öldüğüne tanık oluyoruz. Temizlenmeyen su depolarında oluşan mikroorganizmalar ile insan sağlığını tehdit edebilecek kolera, tifo, ishal gibi hastalıklar oluşabiliyor. Kirlenmiş depolarda oluşan kimyasal değişiklikler şebekeden gelen klorlu suyunda etkisi yok ederek durumu daha vahim bir hale taşımaktadır.
Dünya sağlık örgütüne göre kirli ve sağlıksız su, ölüm sebeplerinde sigara ve alkolden sonra altıncı sıradadır. Depoya gelen su ; klor vb. gibi çeşitli işlemlerden geçerek temizlemiş olsa bile depo içerisindeki 6 aylık bir bekleme sonucunda biyolojik ve fiziksel reaksiyonlar ile içerisinde bulunan yosun, kireç ve mangan gibi maddeler ayrılarak bulundukları ortamda kirlilik tabakası oluşturur. Kontrol etmeden kullanabileceğimiz su; bir mikrop yuvası haline gelebilir.
Su deposu temizliği ve dezenfekte hizmeti son genelgelerle yaptırılması zorunlu bir hizmet haline gelmiştir. Su deposu temizliği su kesintisi olduğu dönemlerde üç ayda bir, kesinti olmadığı dönemlerde altı veya on iki ayda bir yaptırılmalıdır. Su deposu temizliği sadece genelgelere ve standartlara uymak için yaptırılmamalıdır. Kişi önce kendi ve aile sağlığı için su deposu temizleme işlemini yaptırmalıdır. Su deposu temizleme hizmet bedeli sanıldığı gibi yüksek ücretlere yapılmamaktadır. Ayrıca sağlığın para ile karşılığı olmadığını da unutmayınız.
Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir
Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır
1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.
Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.
İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.
1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.
Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.