Su deposunda günlerce bekleyerek gelen suları içmesek bile hastalıkların en önemli önleyicisi olan ellerin temizliği, sebze ve meyvelerin yıkanması, banyo ve tuvalet kullanımı, dişlerimizin fırçalanması, bulaşık ve çamaşır yıkanmasıyla da sudaki mikroplar vücudumuza girmektedir.
Su sağlıktır. Su hayatımızın vazgeçilmezidir. Kullanılan veya tüketilen suyun sağlıklı ve temiz bir şekilde muhafaza edilmesi çok önemlidir. Bu sebeple su deposunun temizlik ve dezenfektesi asla ihmal etmememiz gereken bir konudur.
Şehir suları, ne kadar temiz olursa olsun depolarda beklerken kirlenmektedirler. Bu yüzden su depolarının temizliği standartlara göre yılda bir defa mutlaka yapılmalıdır. Bulaşıcı hastalıkların %80’ini kirli sulardan bulaşmaktadır.
Su depolarının temizlik ve yalıtımı doğru yapılmadığında, çatlak ve sızıntılar korozyon yaparak binalara zarar vermektedir. Bunun için su depolarında temizlik ve yalıtım yapan kişilerin uzmanlığı önem taşımaktadır.
Ayrıca kirli su depolarında görülen pas ve kum tanecikleri hidrofor, arıtma cihazı, çamaşır ve bulaşık makinelerimizi tahrip ederek bozmaktadır. Periyodik temizlikleri yapılmayan birçok su deposunda; kedi ve fare ölüleri ile solucan, böcek, çamur, pas ve mantar tabakaları oluşur. Bunu önlemenin tek yolu sadece bu tür oluşumları temizlemek için özel üretilmiş olan temizlik malzemeleri kullanmaktır.
Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir
Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır
1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.
Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.
İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.
1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.
Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.