Depoların sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmesi için depo temizliğinin düzenli olarak yapılması önemlidir. Depo yüzeylerinin insan sağlığına zararlı olmayan ürünlerle temizlenip kaplanması gerekmektedir. Bakım ve kontrol yapılmayan depolarda birçok türden kirleticilerin etkisi fazlasıyla açıktır. Depolar da gördüğümüz koyu kahve renkli pas, mangan ve yosun gibi mantarımsı tabakalarla kil ve çamurlar depolardaki kirlenmelerin belirtileridir. Depolardaki kir, pas ve mangan tabakalarını tamamen yok etmek için arap sabunu, deterjan, çamaşır suyu gibi maddeler kullanarak ve su ile yıkamak kesinlikle yeterli değildir. Bu gibi temizlikler zararlı maddeleri yok etmediği gibi hijyenik bir temizlikte ortaya çıkarmaz. Depolarımızda da sağlığımız için önemli olan etken hijyenik bir temizliktir. Bu sebepten dolayı depo temizliğin de temizliğin daha hijyenik olması için son derece geliştirilmiş olan özel temizlik malzemeleri kullanılmalıdır.
Periyodik temizliği yapılmayan su depoları dışarıdan gelen maddelerle kirlenerek, mikrop yuvası haline gelmektedir. Bu tür mikropların ise insan sağlığına ciddi anlamda zararları vardır. Sağlıksız suyla gelen hastalık ve ölüm oranı oldukça yüksek oranlar da ölçülmektedir. Suyun sağlıklı olması insan sağlığının devamlılığının sağlanmasın da önemli rol oynamaktadır. Suyun temiz ve hijyenik olması sağlığınızı ve temizliğinizi iyi yönde etkilemektedir. Aynı zamanda eskimiş su borularındaki pas ve mangan tabakaları su depolarına kadar ulaşmaktadır. Depolara giren sular arıtma cihazlarından geçse dahi 4 ile 6 ay süre geçtikten sonra sularda bulunan demir, kireç, yosun sudan ayrılarak depoların kirlenmesine neden olmaktadır.
Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir
Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır
1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.
Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.
İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.
1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.
Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.