Şişli / İSTANBUL
Sitede Ara

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ YÖNETMELİĞİ

Su deposu temizliği yönetmeliği,su depolarının uzun süreli temiz kalması için uygulanan bir düzenlemedir. Kullanma ve içme sularının idealize edilmesi için uygulanan yönetmelik, mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel açıdan idealize edilmesine olanak sağlayan yönetmelik, suların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için ihtiyaç duyulan dezenfeksiyon ce temizlik işlemlerini kapsar. Su depolarının temizliği kamu kurumu yönetiminin sorumluluğundadır. Özel binalarda ise site ve bina yönetiminin sorumluluğunda olan su deposu temizliği oldukça önemlidir. Dezenfeksiyon, temizlik, onarım ve bakım hizmetlerinin zamanında yapılması, depoya girişi yapılan suyun temiz ve sağlıklı olmasını sağlar.

Su deposu temizliği yönetmeliği
Su Deposu Temizliği Yönetmeliği Ne Diyor?

Su deposu temizliği yönetmeliğine göre şebeke basıncının yetersiz olduğu alanlarda su deposunun kullanılması zorunluluktur. Eğer su, binalara hidrofor vasıtasıyla veriliyorsa depo kullanmak gereklidir. Ancak eğer şebeke basıncı yeterliyse fabrika, ibadethane, site ve apartmanlarda depo bulundurma zorunluluğu yoktur. Depoların nikel, krom, çelik gibi paslanmaz malzemelerden üretilmiş olması gereklidir. Su tesisatı ve kanalizasyon gibi alanlarda sızıntı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yönetmeliğe göre aynı zamanda fittings ve depo hidrofor elemanlarının plastik bölgelerinin canlı sağlığına zarar vermemesi gereklidir. Su deposu kapağının sızdırmaz olması ve kapak bölümünün kilitli olması oldukça önemlidir. Deponun konumlanacağı alanın kötü koku kaynaklarından uzak bir alanda konumlanması gereklidir. Deponun çatısı olmamalı ve herhangi bir bina ile bitişik bir biçimde konumlanmamalıdır. Bunun yanı sıra depo içerisinde sabit bir merdiven konumlaması yapılmalıdır.

 
Her büyüklükte su deposu temizliği, dezenfeksiyonu hizmeti profesyonel kadromuz ile sağlanmaktadır. Su Deposu Dezenfekte işlemi su depolarının yılda en az 1 kez yüzeyde oluşan bakteri, yosunlaşma ve mikroplardan arındırılması gereken bir işlemdir. Bu temizlik ve dezenfekte işlemini gerçekleştirdiğimiz de yüzeyde oluşan mikroplardan dolayı bazı hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz. 


WhatsApp Hizli Basvuru

Su depolarının içinde depolanan sular içme suyu amaçlı kullanılmasa da depo içerisinde oluşan mikroplar banyo, tuvalet, bulaşık, çamaşır, diş fırçalaması, ev temizliği gibi alanlar da kullanılması sonucunda insan vücuduna nüfuz etmektedir. Su depoları içerisinde oluşan pas, çamur birikintisi çamaşır bulaşık makinelerinin filtrelerini tıkayarak bozulmalarına yol açmaktadır. Yapılan temizliklerde depolardan haşere, fare, kedi ölüleri, suda yaşayan solucan ve kurtçuklar, mantar ve bakteri oluşumları, çamur birikintileri çıktığı görülmüştür. Depo içerisindeki bu tür oluşumları engellemek yılda 1 kez depoların temizliği ile mümkündür. Su depoları dezenfeksiyon konusun da uzman ve yetkili bir ekip tarafından, özel depo temizliği için üretilmiş kimyasal maddeler ve teknikler kullanılarak yaptırılmalıdır. 

Su depolarını standartlara ve yönetmeliklere uygun şekilde dezenfekte etmekteyiz. Dezenfekte işlemi sağlık bakanlığından onaylı renksiz ve kokusuz insan sağlığını tehdit etmeyen temizlik malzemeleri ile yapılmaktadır. Sigara ve alkolün ardından sağlıksız bir su deposunun kullanımı ölüme neden olan problemler arasında 6. Sırada gelmektedir. Yasalarca belirlenen son kurallarda su temizliği işlemi zorunlu bir işlem haline gelmiştir. Depoların temizliği hususu oldukça hassas bir husustur. Her ne kadar yasalar gereği depoların zorunlu olarak temizlenmesi gerekse de, kişiler kendi sağlıkları için depolarını düzenli olarak temizlettirmelidirler. Üstelik bu işlem sanıldığının aksine çok da uygun ücretli bir işlemdir.


WhatsApp Hizli Basvuru

Telefonla Ara
Bizi Arayın
Sık Sorulan Sorular
Su depoları ne kadar zamanda temizletilmelidir ?

Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir

Depolar sürekli kullanılmalı mıdır ?

Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır

Su Deposu Nasıl Temizlenir?

1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.

Niçin Temizlik Gereklidir?

Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.

Su Deposunun Temizlik Periyodu Nedir?

İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.

Depo Temizlenmezse Ne Olur?

1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.

Temizlik Süresi?

Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.

 » Güvenlik Kodu : 418602
REFERANSLARIMIZ