Şişli / İSTANBUL
Sitede Ara

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ YAPILMAZSA NE OLUR

Su deposu temizliği yapılmazsa ne olur biliyor musunuz? Yaşam kaynağımız olan su, belirli nedenlerden dolayı depolarda muhafaza edilebilir. Su şebekesinin olmadığı alanlar, sık sık su kesintisinin yaşandığı lokasyonlar, yedek su bulundurma ihtiyacı hisseden kuruluşlar gibi çeşitli alanlarda su depoları konumlandırılır. Genellikle bahçelerde ve binaların bodrum katlarında konumlandırılan su depolarının belirli periyotlarda temizlenmesi gereklidir. Bu işlemler, yasal mevzuatlara uygun olarak yapılmalıdır. Temizliği zamanında yapılmayan su depolarının içerisinde hızlı bir şekilde bakteri ürer. Bu da insan sağlığını tehdit eder. Depo içerisinde bakteri ürediğini anlamak için suyun rengine ve kokusuna bakabilirsiniz. Eğer renkte ve kokuda değişme varsa suyunuzu bakteriler istila etmiş olabilir.

Su deposu temizliği yapılmazsa ne olur
Su Deposu Temizliği Yapılmazsa Ne Olur Öğrenmek için Okumaya Devam Edin

Su deposu temizliği yapılmazsa ne olur diye merak edenlerin dikkat etmesi gereken şey, su deposunu 6 ayda bir temizletmektir. Bu rakam, en fazla yılda bir olarak revize edilebilir. Temizlenmeyen su depoları, sizin için bir yaşam kaynağı olmaktan çok mikrop kaynağı olacaktır. Yağmur suyu ve kanalizasyon suyu ile karışan depolardaki sular, hem sağlığınızı tehdit edecek hem de ileride daha yüksek bütçeler ayırmanıza neden olacaktır. İnşaat atıkları, böcekler, balçık, kum, sülükler, solucanlar, hayvan ölüleri gibi birçok haşereye maruz kalan su depolarının etkin bir şekilde temizlenmemesi, suyun kullanıldığı çamaşır ve bulaşık makinesi gibi araçlara da zarar verir. 
Su depoları; şebeke suyu kesildiğinde veya direk sistem beslemesinde kullanılan, suyun muhafaza edildiği yerlerdir. Plastik, beton ve paslanmaz niteliğinde olan depoların kullanım amacı aynıdır. Su depoları gerek şebeke suyu ile gelen kirlilik, gerekse zamanla oluşan balçık, çamur ve dış etkenler ile kolayca kirlenmeye müsait alanlardır. Kirli su depolarında E-Çoli enterekok ve coliform bakterileri kolayca oluşur ve çoğalır. Bu bakteriler bağırsak enfeksiyonları, yüksek ateş, kusma bulantı gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu bakterilere maruz kalmak için sadece depodan gelen suyu içerek tüketmemize gerek yoktur. Kirli depodan gelen su ile sebze meyve yıkadığımızda hatta kişisel temizliklerde bile sağlığımız ciddi boyutta risk altında olabilir. Kısaca temizlenmeyen depolar mikrop saçmaktadır. Bir de Su Deposu İzolasyonu ve Su Deposu Dezenfektesi ne de dikkat edilmelidir.

Su Deposu Temizliği Hakkında Bilgiler

Su depoları tıpkı havuz temizliği gibi önce zeminin temizliği yapılmalıdır. Su deposu bakımı yapılarak dibinde kalan pislikler ve bakteri plakları gibi yosunlaşma engellenir. Sonrasın da içinde bulunan su klorlanarak belli zamana kadar temizlik için kullanılabilir. Su deposundaki klorlanma süresi not edilmeli ve belli aralıklarla bu tekrarlanmalıdır. Toplum sağlığı için kesinlikle önemli olan su depolarının temizliği belli aralıklarla yapılmadığı takdirde bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyonların sonu bitmez. Bu suları içmiyorum sadece temizlikte kullanıyorum diyen birçok kişi yanılgı içindedir. Çünkü zaman ilerledikçe bakteri ve virüslerin çoğu kaynatılan suda bile öldürülemiyor.

Telefonla Ara
Bizi Arayın
Sık Sorulan Sorular
Su depoları ne kadar zamanda temizletilmelidir ?

Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir

Depolar sürekli kullanılmalı mıdır ?

Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır

Su Deposu Nasıl Temizlenir?

1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.

Niçin Temizlik Gereklidir?

Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.

Su Deposunun Temizlik Periyodu Nedir?

İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.

Depo Temizlenmezse Ne Olur?

1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.

Temizlik Süresi?

Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.

 » Güvenlik Kodu : 305674
REFERANSLARIMIZ