Hastalığa yol açma özelliğine sahip mikropların yok edilmesi işlemine ‘dezenfeksiyon’ adı verilir. Bu işlem, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olan bütün mikropları yok ettiği gibi içme sularına kötü tat ve koku veren organik maddelerle organizmaları da ortadan kaldırır. Bu sayede kokusuz, tortusuz, daha berrak su elde ederiz.
Suyun sağlıklı, kaliteli ve güvenli bir şekilde halka ulaşması için, şebeke hatların da yapılan bakım onarım çalışmaları sonrasın da, suya bulaşan kirleticilerde depolar için büyük risk oluşturmaktadır. Suyumuzu bize ulaştığı andan itibaren özenle koruyacak önlemleri almamız da gerekiyor. Önemli kirletici unsurlardan biride depo içerisindeki kanalizasyon bağlantı borularında oluşan sızıntılardır. Bu sızıntılarla suya bulaşan canlı organizmalar insan sağlığını tehdit etmektedir. Evlerimiz de, apartmanlar da ve iş yerlerimizde kullandığımız su depoları, uzman personeller tarafından düzenli zaman aralıkları ve geliştirilmiş tekniklerle temizlenip dezenfekte edilmediği zaman sağlığa zarar veren pek çok mikroorganizmanın üremesi için uygun ortamlar meydana getirir. Dezenfekte edilmemiş su depoları, su kaynaklı lejyoner hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın ürediği bir mikrop yuvasına dönüşür. Önlem ihtiyacı, suyumuzu depolarda biriktirme kararı aldığımız andan itibaren başlıyor.
Sonuç olarak içme ve kullanma suyu depolarının bakım, onarım, temizlik ve dezenfekte işlemleri için standart kriterler belirlenmeli; bu standartlar ile depo içerisindeki suyun kullanım amacını ve kalitesini koruyabilecek şekilde gerekli denetimleri yapılmalıdır.
Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir
Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır
1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.
Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.
İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.
1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.
Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.