Güvenli bir kapağı olmayan ve uzun süre kullanılmayıp genellikle binaların alt katında olduğu için varlığı unutularak temizlik dezenfektesi yapılmayan su depoları, insan sağlığı açısından tehlike saçmaktadır.
Depolara kadar sağlıklı bir şekilde getirilen suların sadece depoya alınarak muhafaza edilmesi yeterli değildir. Bulaşıcı hastalıklar için su en elverişli geçiş vasıtasıdır. Su depolarında uzun süre bekletilen şebeke suyunda, klor aktivitesini yitirmekte ve mikroorganizmalar için elverişli ortam oluşturmaktadır. Sağlıklı koşullarda su depolamak için deponun belirli periyotlarla mutlaka temizlik ve dezenfektesi yapılmalıdır.
Su deposu dezenfektesinin en önemli amaçları; bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olan patojen mikroorganizmaları yok etmek. İçme sularında kötü tat ve kokuya neden olan organik maddeleri ve organizmaları uzaklaştırmaktır.
Su depolarının uzun süre temizlik ve dezenfektesinin yapılmaması sonucunda meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlilikler, su depolarında; çamurlaşma, dökülme, paslanma, suda; renk, koku ve bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum suyun içilebilirlik ve kullanılabilirlik özelliğini yok etmektedir.
Su depolarınıza iski şebekesinden gelen tortular zamanla depo içerisinde tortu tabakası oluşturmaktadır. Bu tabakaların tahliye edilerek temizlenmesi, daha temiz şekilde su kullanmanız ve deponuzu daha uzun ömürlü kullanma açısından 6 veya 12 ayda bir olarak hijyenik temizlik yapılması tavsiye edilmektedir.
Sonuç olarak içme ve kullanma suyu depolarının bakım, onarım, temizlik ve dezenfekte işlemleri için standart kriterler belirlenmeli; bu standartlar ile depo içerisindeki suyun kullanım amacını ve kalitesini koruyabilecek şekilde gerekli denetimleri yapılmalıdır.
Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir
Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır
1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.
Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.
İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.
1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.
Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.