Şişli / İSTANBUL
Sitede Ara

SAĞLIK BAKANLIĞI SU DEPOSU TEMİZLİK TALİMATI VE YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK BAKANLIĞI SU DEPOSU TEMİZLİK TALİMATI VE YÖNETMELİĞİ Sağlık Bakanlığı Su Deposu Temizlik Talimatı ve Yönetmeliği, işletmelerin uyması gereken bir yönetmeliktir. Bu yönetmeliğe göre bina yöneticilerinin kullandıkları su depolarını yılda minimum iki kez dezenfekte ettirmesi ve temizletmesi gereklidir. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen şirketlerin almış olduğu hizmetleri belgelendirmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bakanlığın gerçekleştirmiş olduğu denetlemelerde yaptırmış olduğunuz dezenfekte ve temizlik işlemlerini ibraz etmeniz gereklidir. Özellikle konaklama birimlerinde kullanılan su depolarında alınacak koruyucu önlemler oldukça önemlidir. Konaklama birimlerinde görevli olan personelin en az lise mezunu olması ve sekiz saatlik eğitim almış olması gereklidir. Bunun yanı sıra eğer su depolarında herhangi bir aksaklık varsa sadece bu görevli yükümlü olmaz. Bunun yanı sıra konaklama biriminin işletmecisi veya sahibi de yükümlü olarak belirlenir. 
 
WhatsApp Hizli Basvuru

Sağlık Bakanlığı Su Deposu Temizlik Talimatı ve Yönetmeliği Ne Diyor?     

Sağlık Bakanlığı Su Deposu Temizliği Talimatı ve Yönetmeliği yönergeleri oldukça açıktır. Yataklı sağlık kurumlarında da enfeksiyon kontrol komiteleri tarafından depo temizliği ve dezenfekte işlemleri kontrol edilmelidir. Bu noktada hastane yönetiminin ve hastane teknik servisinin de Su Deposu Dezenfektesi ve depo temizliği işlemlerinde aktif olarak görev alması gereklidir. Sıcak su tanklarının yılda minimum üç kez boşaltılarak dezenfekte edilmesi ve temizlenmesi gerektiğinin ifade edildiği Yönetmelikte soğuk su tanklarının ise yılda minimum iki kez temizlenerek dezenfekte edilmesi gerektiği ifade edilir. Bu işlemler deponun dip bölümünde oluşan çamur totosunun azaltılmasına yardımcı olur.

SAĞLIK BAKANLIĞI SU DEPOSU TEMİZLİK TALİMATI VE YÖNETMELİĞİ
Sağlık bakanlığı otel, hastane, okul, cami, çok konutlu binalar gibi yerler de su depolarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiği konusun da bir genelge yayınlamıştır. Sağlık bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelge de, sağlık kurum ve kuruluşlarında su kullanımı ve su depoları konusunda bazı önlemlerin alınmasını istedi. Genelge de, küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık ve son aylarda yaşanan sıcaklık artışları nedeniyle, büyük şehirlerdeki barajlar başta olmak üzere içme suyu sağlayan barajların doluluk oranlarının çok düştüğü ve su kesintileri uygulanacağı kaydedildi. Suyun toplu olarak tüketime verildiği otel, hastane, okul, cami, çok konutlu binalar gibi yerlerde su depolarının yaygın olarak kullanıldığı belirtilen genelgede, kesinti halinde devreye giren depoların ve su sistemlerinin temizliği ve hijyeni için gereken dikkatin gösterilmesi istendi. Aksi takdirde çeşitli enfeksiyonların ortaya çıkabileceği uyarısı yapılan genelgede su kesintisinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması, salgın hastalık riskinin önlenmesi ve ekonomiye katkı sağlanması bakımından suyun tasarruflu kullanılması da gerektiği de vurgulandı.

Genelge de önlemler şöyle sıralandı;

Su kesintisinin olmadığı zamanlarda da depolardaki suyun sirkülasyonu sağlanmalıdır. 

Kuyu, tanker gibi şebeke dışı kaynaklardan su sağlamak zorunda kalındığı hallerde mutlaka dezenfekte edilerek tüketime verilmelidir.

Depolardan ve musluklardan bakteriyolojik analizler haftalık olarak yapılmalı, klor düzeyleri düzenli olarak ölçülmelidir.

Su deposu bulunmayan sağlık kuruluşlarına ihtiyacı karşılayacak şekilde depo yapılmalıdır.
 
Sağlık kurum ve kuruluşlarında suyun ihtiyaçtan fazla ve gereksiz kullanımı önlenmelidir.

Arıza sebebiyle ortaya çıkan kaçaklar varsa mutlaka önlenmelidir. 

Şebeke suyu ile bahçe, çiçek sulamak, araç yıkamak vb. işler yapılmamalıdır.


WhatsApp Hizli Basvuru

Telefonla Ara
Bizi Arayın
Sık Sorulan Sorular
Su depoları ne kadar zamanda temizletilmelidir ?

Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir

Depolar sürekli kullanılmalı mıdır ?

Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır

Su Deposu Nasıl Temizlenir?

1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.

Niçin Temizlik Gereklidir?

Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.

Su Deposunun Temizlik Periyodu Nedir?

İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.

Depo Temizlenmezse Ne Olur?

1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.

Temizlik Süresi?

Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.

 » Güvenlik Kodu : 267995
REFERANSLARIMIZ