Şehir suyu ve suda bulunan klorun da etkisiyle, sac depolar paslanma ve korozyona uğramaktadır. Paslanma ve korozyon neticesinde suya karışan demir iyonları insan sağlığına karşı ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bunun yanında deponun da ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır. Sac malzemeden imal edilmiş su depolarının kullanıma alınmadan önce su yalıtımının, içme suyuna uygunluğu olan sağlıklı ve uzun ömürlü malzemelerle yapılması gerekmektedir.
Su depolarında zamanla çatlak, çürüme, sızdırmalar meydana gelir. Bu sızdırmalar hem sağlıksız bir su deposu oluşturur hem de sızan sular bina temellerine girerek kolon ve kirişlerde pas yaparak binayı zayıf düşürür.
Sac (metal) depolarda en sık görülen problem, paslanma ve mantar benzeri tabakaların oluşmasıdır. Bu sorunları önlemenin yolu (tüm depo türlerinde olduğu gibi ) su ile metal yüzeyinin temasının tamamen kesilmesi, yani deponun iç yüzeyinin iyice temizlenerek kaplamasıdır. Membran kaplama işlemi sac depolarda yapılamamaktadır.
Sac depolarda bakım şu şekilde yapılır; paslı yüzeyler, spatulalar ile kazılır, sert fırçalarla fırçalanır. Daha sonra tüm yüzeyler taşlama makinesi ile taşlanır. Kimyasal madde kullanılarak kalan pas çözülür ve dezenfekte edilir. Islak yüzeyler kurutulur. Tüm yüzeyler 2 kat olmak üzere likit poliüretan/epoksi yalıtım maddesi ile kaplanır. Dış yüzeyler anti-pas boya ile boyanır. Depo yeniden fanlarla kurutulduktan sonra hizmete sunulur.
Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir
Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır
1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.
Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.
İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.
1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.
Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.