İZOLASYONUN
FAYDALARI NEDİR?
Depolarınızda oluşan su kaçaklarını ve eskimiş olan deponuzu, kapatıp yeni bir depo yapmak yerine, izolasyon ile depolarınızı yenilemek bütçe için daha uygun gelecektir. Depolarınıza yapılan bu işlem ile senelerce depolarınızı temiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer deponuzda aktif olan bir sızıntı varsa bu hem dışarıdan hemde içeriden sorun yaratabilir. Dışarıdan gelen pis sular, yağmur suları, atıklar depolardaki suları ciddi derecede kirletebilir bu da sağlık açısından önemli bir husustur. Ancak izolasyon ile yenilenen ve sızıntıları önlenmiş bir depoda bu tarz sorunlarla karşılaşılmaz. Eski depolar ise zamanla dökülme, çatlaklar, paslanma gibi sorunlar yarattığı için depodaki suyu çok fazla kirletir, izolasyon ile bu gibi durumlar önlenir ve depolar yeni bir depo haline gelir.
İzolasyon işlemi sağlanan depolarda aynı sorunların tekrardan oluşma ihtimali oldukça düşüktür. Çünkü var olan duvar dökülmesi, oluşan kırık ve çatlak, pas gibi sorunların üzeri kapatılır. Yapılan işlemler uzun süre dayanabilecek kadar sağlam malzemelerdir ve içme suyuna karşı asla bir tehlikesi yoktur. Aksine suyun temiz kalmasını sağlar, bu işlemlerden sonra deponuza düzenli temizleme işlemi sağlarsanız sağlıklı bir deponuz olacaktır.
Sağlık bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre 3 yada 4 ayda bir temizletilmelidir
Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır
1.Depodaki mevcut su tamamen boşaltılır.
2.Kaba temizlik, kimyasal temizlik, ince temizlik ve durulama yapılır.
3.Dezenfeksiyon işleminin ardından son durulama yapılır.
4.Temizlik sonunda depoya temiz su verilir, içme sularına yönelik gerekli test ve analizler yapılır, parametreler kayıt altına alınır.
Düzenli periyotlarda temizlenmeyen su depolarından musluğumuza gelen suyu kullandığımızda hastalıklara sebebiyet verir.
Bu tip suların tadı ve rengi bozulmaya uğrar.
İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.
1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir.
Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur.
2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
3.Sac depoların yüzeyi zaman içerisinde paslanabilir ardından da çürüyüp delinir.
4.Mantar tabakası oluşabilir ve böceklere yuva olur.
Ortalama 3 saat içerisinde işin bitirilmesinin ardından depo tekrardan kullanıma açılır.