ENJEKSİYON
Eski ve yeni binaların tamamında uygulanabilen enjeksiyon işlemleri, binaların zaman içerisindemaruz kaldıkları çevresel faktörlerden karşı korunmasına olanak sağlar. Binanın temel malzemelerinindoğal afetler, paslanma kaynaklı zayıflamalar ve çok daha fazlasından korunmasına olanak sağlayanenjeksiyon işlemleri, betonun içine direkt olarak uygulanır. Beton içindeki boşlukların doldurulmasıamacıyla tercih edilen enjeksiyon işlemleri çok geniş bir alanda kullanılabilir. Yapı temelleri, iskeleler,su arıtma sistemleri, asansör kovaları, yüzme havuzları gibi aklınıza gelebilecek her alandakullanabileceğiniz enjeksiyon işlemleri aynı zamanda bina duvarlarındaki su sızıntılarının daengellenmesini sağlar.
Enjeksiyon İşlemleri ile Uzun Ömürlü Binalar
Binaların uzun yıllar boyunca ilk günkü sağlamlığında kalması için tercih edebileceğiniz bu işlemler,profesyonel ekibimiz ve son teknolojik ekipmanlarımız ile gerçekleştirilir. Kendinizi ve sevdiklerinizigüvence altına almak için tercih edebileceğiniz bu işlemler sayesinde binanızda huzurlu bir şekildeyaşayabilirsiniz. Yüzey hazırlık uygulaması ile başlayan enjeksiyon imalat sürecimiz enjeksiyonuygulanması ve ardından su yalıtım hizmetlerinin hayata geçirilmesi ile devam eder. Üç farklı aşamaile gerçekleştirilen enjeksiyon uygulamasında birbirinden farklı ham maddeler kullanılabilir. En çoktercih edilen enjeksiyon ürünleri poliüretan sistemlerdir. Hem ıslak hem de kuru alanlarda rahatlıklakullanabileceğiniz poliüretan enjeksiyon sistemleri farklı hava koşullarına karşı yüksek derecededirenç gösterir. Coğrafi koşullar ne olursa olsun binaların ve diğer yapıların korunaklı bir biçimde işlevgörmesi için siz de enjeksiyon işlemlerini tercih edebilirsiniz.
TOPRAK TEMASLI YAPILARDA NEGATİF SU BASINCINA KARŞI UYGULAMASI
Yapıların uzun ömürlü olabilmesi için, yapıları taşıyan temel demir donatıların dış etkilerden (Su, nem, ısı farklılıklarından )korunması gerekmektedir. Korunmadığı takdirde taşıyıcı demir donatılar korozyona (paslanmaya ) maruz kalarak mukavemet değerlerini, deprem vs gibi doğal afet ve benzeri hareketlenmeler neticesinde kopma kırılma değerleri düşerek yapıları taşıyamaz hale gelirler.
Bu nedenle yapılarda özellikle yapıların toprak temaslı olan bölgelerinde yapılacak su yalıtımı bina veya bina duvarları içerisinde suyu bir yerden bir yere nakletmek (drenaj) olmamalı, suyun bina ile temasını kesmek olmalıdır.
Enjeksiyon uygulaması beton yapısının içine işleyen bir uygulama olduğu ve beton içindeki irili ufaklı tüm boşlukları (buna demir donatılar ile beton arasındaki bulunan boşluklar da dahil olmak üzere ) doldurduğu için demir donatıların da korozyona uğramasını engeller ve binanın bir su problemi nedeni ile ömrünün kısalmasına mani olur. Ayrıca binalarda tipik olarak gözlenen özellikle zemin katlarda toprak içindeki nemi kapiler olarak düşey yönde çekmesine de, yapının duvar ve zemininin toprakla olan teması kesildiğinden mani olur.
ENJEKSİYON UYGULAMA SİSTEMİ
Suyu kesmek ve çatlakları doldurmak için yüksek derecede reaktif, tek komponentli poliüretan enjeksiyonu
Kullanım Yerleri
1.Toprak temaslı Brüt beton hacimlerinde negatif yönden gelen su akışını kesmek için
2.Tünellerde aynada yapılan enjeksiyon uygulamaları
3.Kaya stabilizasyonu
4.Beton ya da taş yüzeylerde,
5.Su depoları
6.Yüzme havuzları
7.Asansör kovaları
8.Kanalizasyon su arıtma sistemleri
9.İskele ya da rıhtım duvarları
10.Yapı temelleri
Madenlerde oluşabilecek çatlak ve boşlukların dolgu ve kaplama uygulamalarında
Boru kanat birleşim noktalarında contalama sonrası olası sızıntılara karşı
kullanıma uygundur.
ENJEKSİYON İMALAT İŞLEM BASAMAKLARI
A) YÜZEY HAZIRLIK UYGULAMASI:
Kırım, Söküm, Tamirat
B) ENJEKSİYON:
Ulaşılamayan bölgelere yapılan poliüretan enjeksiyon ile çimento enjeksiyonu
C) SU YALITIMI UYGULAMASI:
Son kat su yalıtımı uygulaması
ENJEKSİYON UYGULAMA ÖNCE VE SONRASI YÜZEY HAZIRLIK İŞLEMLERİ
Yüzey hazırlık çalışmaları; kırım ve tamirat olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Yüzey hazırlık işlemlerinde genel prensip yüzeyi uygun hale yani bütün beton yüzeyini eşit derecede mukavim hale getirmek ve kullanılacak yapı kimyasallarına uygun hale getirmektir.
Kırım uygulamasında duvar yüzeylerinde uzun süre zarfında toprakdan suyu çekmiş ve mukavemetsiz hale gelmiş olan sıva beton vs yüzeyler uygun mekanik yöntemlerle kırılır. Bu kırım esnasında eğer bu yüzeyler brüt beton ise üzerlerindeki zayıflıklar varsa zayıf sıva tabakası kırılır. Bu yüzeyler eğer tuğla biriket vs gibi yığma yapı ise üzerindeki zayıf sıvalar bu katlara kadar kırılır.
Kırımlar tamamen bitirildikden sonra bu yüzeyler üzerine su geçirimsiz (kapiler etkileri durduran veya minumuma indirgeyen)ve yeraltı suları ile beraber taşınan sülfat ve benzeri kimyasallara karşı dayanımlı ürünler ile tamamen sıvanır. Köşe dönüş vs kritik bölgelerde kırımlar daha hassas ve bir miktar diğer kırımlara göre derinleştirilerek yapılmıştır ve bu bölgelere de gene tamirat yapılır.
Enjeksiyon sonrası yüzeylere bir nevi ne olur olmaz tabiri ile son kat, esnek, tek bileşenli, negatif su basıncına dayanıklı, bir film kalınlığı oluşturabilen sürme esaslı su yalıtımı uygulaması yapılır.
Yüzey hazırlık çalışmalarının lokal uygulanmaması, yani sadece problem görülen yüzeylerden yüzeylerle kısıtlı kalmadan daha geniş alanlarda tatbik edilmesi gerekir. Ne kadar genişletilmesi gerekeceği uzman uygulamacı firmamız teknik elemanları tarafından tesbit edilmelidir.
POLİÜRETAN ENJEKSİYON
Bir tür polimerdir.Ürünleri üretan olarak adlandırılmaktadır.
Isosyonat ve alkol reaksiyonundan elde edilen poliüretan, yüksek dayanımlı yapıştırıcılar, sentetik fiberler plastik ve benzeri yapımında kullanılmaktadır.
1957 yılında ABD tarafından geliştirildi ve farklı alanlarda kullanılmaya başlandı.
Su izalasyon ürünleri poliüretandan üretilmektedir.
Poliüretan Enjeksiyon Nedir
Beton ve doğal yapılardaki kılcal çatlaklar, dezler ve küçük –büyük boşluklarda oluşan su kaçakları ve su sızıntılarını kesmek amacıyla polimer malzemenin su kaçağı olan alana belirli metotlarla uygulanmasıdır.Su ile birleşmesinde 10-40 kat kadar genişleyen kimyasal, çatlakların kapatılmasında,esnek tamirlerde, yapının yalıtımında su sızıntı ve kaçakların çözümünde kullanılır.
Poliüretan Enjeksiyon Sisteminin Özellikleri ve Avantajları
*Her hava koşulunda yüksek esnek yapıya sahiptir.
*Su sızdırmazlığında önemli bir çözüm aracıdır.
*Çevreye zararsızdır, solvent içermez.
*Islak ve kuru zeminlerde yapışma özelliği vardır.
*Çok çabuk penetre olduğundan hızlı çözüm olanağı sunar.
*Betonu ya da yapıyı ve varsa donatıyı su ve nemin olumsuz etkilerinden korur.
*Diğer yalıtım malzemelerinin aksine yalıtımı yüzeysel değil de suyun beton içinde var olmasını engellemektedir.
Polüretan Enjeksiyon Kullanım Alanları
*Tüm yapılarda su kaçak ve sızıntının önlemesinde suyun geldiği yönden müdahele edilmeyecek durumda olan tüm beton ve yapılarda
*Baraj, hes, su depoları, yüzme havuzları ve benzeri su barındıran her yapının izalasyonunda
*asansör kuyusu su yalıtımı *Dışardan müdahele edilemeyen temel,kolon,kiriş ve perde beton yalıtımlarında kullanılmaktadır.
Poliüretan Enjeksiyon Sistemi Nasıl Yapılır
Su sızıntılarının oluştuğu alandaki boşluk ve çatlaklara enjekte edilmesiyle uygulanır.
Basınçlı makine ve aparatları ile yapı veya beton içine enjeksiyon yapılan malzeme uygulama alanı içinde sıkışır ve kısa süreli reaksiyona girer.